17.05.2024

Прогнозите за 2024 година сочат, че две личности ще имат бурен възход и ще се утвърдят като лидери в следващите 12 месеца. Първата е Ваня Григорова, за която и звездите, и политическите наблюдатели смятат, че ще оползотвори максимално своите позитиви, натрупани в кметската кампания за столицата.

Веднага след нея по шансове за бляскава политическа кариера е новият столичен кмет Васил Терзиев, твърди „Галерия”. В началото на годината очертаваме основните линии, по които ще се развиват двамата, както и предизвикателствата, с които ще се сблъскат.

Припомняме, че по търсене в „Гугъл” Ваня Григорова оглавява класацията за България, а Терзиев е трети.

Ваня Григорова вероятно ще оглави нов политически проект, твърдят опитни леви политици. Те смятат, че ще е грехота натрупаните от нея позитиви да отидат на вятъра и припомнят, че зад кандидатурата ѝ за столичен кмет застанаха 16 партии. Зад нея обаче стоят и мощни синдикални структури, които, освен че имат напълно реални членове, са и доста добре разположени регионално, а не само в столицата.

Предричането за нейното успешно политическо развитие са в няколко направления, като трите главни са: лидер на партия, евродепутат, шеф на Столичния общински съвет.

Григорова обаче отрече с нея да са водени разговори да оглави СОС. Не е тайна, че на няколко пъти се планираше взаимодействие между БСП и ПП-ДБ, но опитите завършиха с признанието, че столична сглобка няма да има. Открито беше съобщено, че демонтажът на Паметника на съветската армия е станал причина за разтурянето на това споразумение.

Слуховете пращаха икономистката и в орбитата на Радев. Тя обаче ги опроверга: „Не съм водила разговори по тази тема с президента или някой от неговото обкръжение, дори не съм сигурна дали партията наистина ще се случи. През последните няколко години няколкократно имаше такива податки, че г-н Радев ще прави някакъв политически проект, и досега това не се случи. Аз се опасявам, че инерцията вече започва да се губи от негова страна“, коментира Григорова.

Наблюдатели обръщат внимание и върху друг детайл – соченият за евентуален лидер на планираната партия „Трети март“ Петър Витанов е твърде слабо разпознаваем и не може да се твърди, че е харизматична личност. И двете неща обаче са верни за Григорова.

Процентите на подкрепата за нея дори били доста по-високи от обявените. Социолозите си траели за този факт, защото бил застрашен дори рейтингът на Радев.

И тъй като тя категорично отрече вероятността да се кандидатира за евродепутат, брюкселското направление отпада – засега.

Единственото, което Григорова не е опровергала към момента, е твърдението, че може да оглави нов ляв политически субект. Това обаче хвърля в силно безпокойство Нинова и нейното тясно обкръжение. Стари позитански ченгета дори лансираха версията за интимна връзка между Григорова и лидера на столичните социалисти Иван Таков.

В тази клюка обаче няма нищо вярно, твърдят източниците на „Галерия“. Целта е да се разбие успешният екип, който БСП-София създаде за изборите и който пожъна сериозен успех.

Страхът на Нинова всъщност бил свързан само с това да не й вземат поста, а за нова лява формация се изказвала пренебрежително.

Бившата синдикалистка, понастоящем общински съветник, направи и съвсем откровено изказване дали ще прави партия: „За момента работя за каузата си, но ако се събере достатъчно енергия, която да е постоянна, а не стихийна, можем да мислим нещо в тази посока“.

narod.bg