05.05.2024

Ахмед Доган казва днес това, което Путин говори от години, а особено силно в последната година. Когато отстрани Местан преди години, Доган го направи главно, защото Местан се бе превърнал в маша на турското посолство и се опита да даде ДПС на тепсия на Ердоган, но и защото изпусна баланса между евроатлантизма и Русия.

Помня много добре речта на Доган и раздразнението му от категоричните евроатлантически реакции на Местан по повод на сваления руски самолет от Турция. В последните месеци чрез изказванията си Пеевски просто занити ДПС в умнокрасивата ниша на американското посолство, което не е далновидно, предивид краха на Запада в Украйна.

Ето какво казва днес Ахмед Доган и е прав: Скъпи приятели и съмишленици, светът се променя пред очите ни. Динамиката на геополитическия контекст е ново предизвикателство пред защитата на националните интереси, националната сигурност и националния суверенитет. На прага сме на дългосрочно противопоставяне на Глобализма с очакванията на националните държави и на националните идентичности. Вероятно тази тенденция ще бъде съчетана с опити за възстановяване сферите на влияние на бившите империи и ще „приключи“ едва с преобразуването на ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ СВЯТ в легитимно многополюсен и, разбира се, след намирането на контролиран баланс между „старите“ и „новите“ велики сили.

Травмиращо е, че не винаги си даваме сметка за това. Демокрацията по дефиниция е многопартийна.

Явор Дачков