19.03.2024

Софийската районна прокуратура е отказала да образува разследване срещу инфекциониста доц. Атанас Мангъров заради негови твърдения, че над 500 души са умрели, защото са се ваксинирали срещу коронавирус. Отказът е постановен в края на септември от прокурор Константин Сулев. Цялото му постановление бе публикувано от Мангъров във фейсбук профила му в събота наред с документи от столичната колегия на Българския лекарски съюз. От тях става ясно, че организацията е решила да не обжалва изводите на прокуратура и няма да накаже Мангров заради нарушение на етичните правила.

Всеки сам си преценя

Поводът за прокурорската проверка срещу доцента, превърнал се в глас на антивакърското движение, е негово изказване в интервю за Нова телевизия на 16 януари 2022 г. Тогава той заявява, че „564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“. Прокуратурата проверява дали с думите си той не е всял паника. По същия текст от НК бе повдигнато обвинение на Асена Сербезова, която бе здравен министър в предишния кабинет. Повод бе нейно изказване за липса на медикаменти в аптечната мрежа. Въпреки че подобно обвинение бе абсурдно, защото липсата бе потвърдена от редица институции, включително и на европейско ниво, прокуратурата внесе обвинителен акт срещу нея и се провали в съда.

В случая с Мангъров обаче е възприето друго виждане. Наблюдаващият прокурор пише, че лекарят „единствено излага своето становище по обществено значим въпрос“. Отбелязва се, че доцентът е поканен за интервю, защото е доказан специалист в своята област и е спасил много човешки животи.

„Именно това е причината да бъде интервюиран той, а не някой обикновен гражданин без специални знания“, пише прокурор Сулев.

Той отбелязва още, че в демократично общество правото на мнение е неотменимо и конституционно закрепено. Освен това е задължително да се чуват различни мнения, „защото само по този начин би могло да се стигне до консенсус“.

„В конкретната ситуация доц. Мангъров е бил поканен за даване на становище. Това не прави мнението на доц. Мангъров невалидно или нищожно. Не го прави и по-малко обосновано. В настоящия момент никой не може да каже дали доц. Мангъров е прав или не. Важното е, че в демократичното общество хората имат право на мнение, а мнението на доказан специалист като доц. Мангъров не е голословно. Всеки избира сам в какво да вярва и как да се пази. Недопустимо е обаче да се иска „този човек“ да бъде свален със сила от екран и да му се затвори устата“, пише прокурорът.

Може и да има, може и да няма

Няма как да се приеме, че е абсолютно невярно, че ваксината може да доведе до смърт, посочва се още в постановлението. Това е така, защото по данни на здравното министерство не са правени проучвания дали има връзка между двете.

В постановлението е обърнато внимание на два случая – 28-годишно момиче от Петрич, починало след поставяне на „Янсен“ и прекаран коронавирус в Окръжна болница в София и момче на 26 години, лекувано първо в Плевен, а след това починало в „Александровска“ болница. За втория казус прокуратурата посочва, че е станало объркване без да изясни какво точно. За случая с починалото момиче обаче е записано, че има писмо от болница „Св. Анна“ до агенцията по лекарствата, в което се подозира „сериозна или неочаквана нежелана реакция от постановената ваксина“. Прокуратурата цитира извод на агенция „Медицински надзор“ към здравно министерство, че не е установена връзка между смъртните случаи и имунизацията, но в същото време се позовава на писмо на агенцията по лекарствата, че „е потвърден риск от много рядко срещан синдром на тромбоцитопения от разрешаващата институция – Европейската агенция по лекарствата“.

„С други думи е налице официален източник, който потвърждава, че е възможно ваксината да причини синдром на тромбоза“, пише прокурорът.

В крайна сметка той стига до извода, че нито има достатъчно доказателства Мангъров да е извършил престъпления, а от друг страна твърденията, че ваксините не причиняват смърт също не са доказани.

„В подробно приложеното писмо от Изпълнителна агенция по лекарствата е посочено, че в нито един от случаите няма потвърждение за сигурната причинно-следствена връзка с поставената диагноза, т.е. може и да има, а може и да няма такава връзка“, пише в постановлението.

Научихме си урока

Това не е първият случай, в който прокуратурата отказва да образува дело във връзка с изказвания по отношение на ваксините. Миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, въпреки че преди това годността им бе удължена с решение на европейско ниво. Прокуратурата прецени, че бившият премиер не е всял паника, а е повдигнал дискусия по значим проблем.

Малко преди това решение градският прокурор на София Илияна Кирилова заяви, че държавното обвинение добре е изучило мотивите на съда по оправдателната присъда на Сербезова, за да не допуска повече такива грешки. Освен това тя сравни годността на ваксините с тази на шоколадите на промоция.

Източник: mediapool