17.05.2024

САЩ,ЕС и НАТО отново се пробват да излъжат Русия с примирие подобно на Минските споразумения.

Трябва им време да съберат сили.Оказа се,че не могат да водят два конфликта едновременно.Надяват се да устискат до края на конфликта с Палестина,да спасят някак президентските избори от Тръмп и да не стане,като бягството от Афганистан. Одобрението за Байдън сред демократите падна катастрофално,защото дори съпартийците му,симпатизират повече на палестинците.

Целта да набутат ЕС,колкото могат по-дълбоко в блатото обаче си остава постоянна.

Украйна,по указания на Белия дом,тайно опитва да договори прекратяване на огъня с Русия.

САЩ и европейските страни,тихичко, без много шум, започнаха да обсъждат възможните преговори с Москва. Последната комуникация по този въпрос се състоя през октомври в рамките на контактната група по въпросите на отбраната на формата Рамщайн.Дали е само опипване на почвата или реални действия,все още е трудно да се каже.И има нещо и зад фейковото видео на Залужни.

Въпреки „официалната“,непримирима,театрално–войнствена риторика на Зеленски,който влезе в ролята на „лошото ченге“,в Москва се стекоха емисари от Киев. Това са пълномощници на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак, който влезе в ролята на „доброто ченге“.

За да залъжат Москва,Съединените щати дори поканиха официално Русия на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която ще се проведе в Сан Франциско на 11-17 ноември 2023 г. Изненада беше и признанието на САЩ,че Руската армия е най-силната в света. Когато ги засърби,стават хрисими.

НАТО напълно логично и очаквано се провали в украинския конфликт и сега е изправено пред тъжно бъдеще,чувам все по-често от екс американски генерали и служители на ЦРУ. Дори Тръмп отказа поканата на Зеленски да отиде в Украйна,каза сам той в интервю за Newsmax.

Йордан Халачев