27.04.2024

Ще има ли правителство? Това е въпросът, който от сутрин до вечер се задава в телевизионните студия на постоянното анализаторско присъствие, което вдига рамене и отговаря уклончиво: „По-скоро ще има“ или „По-скоро няма да има, отиваме на избори“. Въпросът никак не е лесен, защото по мое мнение отговорът не се знае дори от онези, които трябва да вземат решение – Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Асен Василев. Мисля, че ще се блъфират до последно, което може да се проточи още около 20 дни.

Най-късно в началото на април трябва да е ясно, защото тогава започва да текат сроковете за служебно правителство, ако политиците решат, че трябва да се ходи на предсрочни парламентарни избори, съчетани с изборите за Европейски парламент, които ще са в началото на юни. На консултациите при президента Румен Радев даде да се разбере, че няма да изнасилва нещата с връчването на първия мандат (ако го направи, лидерите ще имат само една седмица, за да се разберат, а правителство с втория и третия е почти невъзможно да има) и ще се държи джентълменски с обичайните си противници от сглобката, като им даде време за преговори.

Разбира се, че публичните разговори, които се провеждат в партийния дом, нямат особено значение. Тази сглобка беше направена задкулисно и с тайни срещи между Кирил Петков, Асен Василев и Алексей Петров (преди да го убият) с Бойко Борисов в началото на миналата година. Най-решаващата роля бе на посолството и европейските лидери Фон дер Лайен и Макрон, които оказваха пряк натиск на основните играчи.

Никакви партийни органи на политическите сили не са вземали никакво решение за общо управление с най-върлите си политически противници. Сега няма да е по-различно, въпреки че Алексей Петров го няма, а външният натиск е отслабен, защото България си крета по релсите на евроатлантическия слугинаж. И сега решението за ротацията ще се вземе от Борисов и Пеевски с договорка между Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков.

Въпросът е дали ПП-ДБ отново ще отстъпят унизително. Всъщност от тях зависи дали ще се ходи на избори. Цялата драма в сегашната ситуация дойде от желанието на Христо Иванов и кръга около Иво Прокопиев и Иван Кръстев да овладеят съдебната власт, назначавайки свой главен прокурор и свой състав на КПКОНПИ. Това беше цялата игра с така наречения меморандум и прочее. Тъй като ДБ имат само 30 депутати, а с ПП са над 60, тази претенция изглежда абсурдна.

След като се видя, че не могат да победят Борисов и Пеевски политически и през избори, те решиха, че ще го направят през съдебната власт, овладявайки прокуратурата и антикорупционната комисия, с които на по-късен етап да се разправят с Борисов и Пеевски. Това звучи наистина по детински наивно.

Не знам как точно Христо Иванов си е представял тази работа, докато е стоял в скута на Пеевски, и защо е решил, че неговият ментор в конституционализма от ДПС и Бойко Борисов са глупаци на квадрат, които ще му се подложат на тепсия, но изглежда обидно за елементарната интелигентност. Разбира се, че нито Борисов, нито Пеевски ще се отстъпят и милиметър от властта, която им дава сигурност и гаранции за бъдещето.

Разбира се, че и двамата са готови да отидат на предсрочни избори, които ще спечелят, а ПП-ДБ ще загубят с още по-голяма разлика, което ще доведе до още по-унизителна сглобка с ГЕРБ и ДПС след тях. Ето защо си мисля, че на Христо Иванов и Кирил Петков ще им се наложи да изоставят засега идеята за свой главен прокурор и своя антикорупционна комисия и да се върнат в скута на Пеевски и Борисов, защото никак не им се иска да се разделят с властта. Въпросът е как ще опаковат това свое поредно самоунижение. Според мен цялото надлъгване сега е именно в това – как ПП-ДБ да представят отвратителния си компромис в името на властта като кауза от национално значение в името на България.

Хем искат да продължават да крадат, хем и да ги уважаваме, защото го правят с чувство за дълг. Този театър е просто отвратителен. Той впрочем напомня гърчовете на западната пропаганда, която от месец се чуди как да изкара унизителната си загуба срещу Русия като победа.

Става дума за същия мошенически умнокрасив и глобален манталитет, чиито отломки нищожни са нашите издънки от Харвард и „Америка за България“. Ето защо мисля, че все пак правителство ще има и няма да се ходи на предсрочни избори сега.

Явор Дачков за „Филтър”, заглавието е на Narod.bg