27.04.2024

Интензивна психотерапия на зависими е темата в този епизод на подкаста на БНР „В центъра на системата“ 

Фондация „ЗА ЕДИН ЧИСТ ЖИВОТ“ първи прилагат терапията по световно признатият модел „Минесота“.

България е единствената страна, в която не считат, че зависимостите са заболяване.

Докога обществото у нас няма да е готово за лечение на зависимостите?

Новите дроги при тийнейджърите и младите хора.

Защо родителите оставят изцяло превенцията в ръцете на училището и на държавата?

Хазартът – срамната тема на обществото ни и политиците

Защо не се събират средства във Фонд от акцизите за алкохол, цигари и хазарт все още?

Защо наказанията и затворът не са единствената мярка за преодоляване на зависимостите?

Гост в епизода е:

🟡 Светлана Йорданова – основател и управител на Фондация „ЗА ЕДИН ЧИСТ ЖИВОТ“ и бивш зам.-министър на здравеопазването

От разговора ще научите:

🟡 За случаят Даная , болница „Пирогов“ и „горещия стол“ на министъра на здравеопазването

🟡 Колко сериозен е проблемът със зависимостите в нашата страна

🟡 За кого е подходяща интензивната терапия

🟡 Къде, как и от кого се провежда терапията

🟡 Как работи методът „Минесота“

🟡 Кога се постига трайна ремисия при зависимите

🟡 Зависимостта на младежите към хазарта и наркотиците

🟡 Каква е социалната страна на проблема със зависимостите у нас

🟡 Кои са най-големите трудности пред тези семейства

🟡 Докога у нас няма да се заплаща за лечение на зависимите

🟡 Кои са добрите чужди практики

🟡 Събират ли средства във Фонд от акцизите за алкохол, цигари и хазарт

🟡 Защо не се променя Наказателния кодекс така, че наказанията да не са единствената мярка към зависимите

Светлана Йорданова

Светлана Йорданова

„Ние информирахме Министерство на здравеопазването какви видове услуги се предлагат и подпомагат от фондация „За един чисти живот“, защото им много услуги, които не са се предлагали в България, като интензивните курсове, интензивният начин на лечение при възрастни хора основно. Нормално е обществото и обществения ресурс да бъдат насочени към превенцията и лечението на младежи, които са пострадали след употребата след наркотични вещества, да се провежда превенцията в училище. Аз самата като бивш заместник-министър на здравеопазването съм работила много години в тази посока, още тогава направихме Национални програми, които работят във почти всички училища, да, не във всички области има достатъчен капацитет от хора, които да обучават педагогическите съветници и психолозите в училище, но в тази област се работи.

Но в областта на лечението има какво още да се предложи. Особено за ползите от такъв тип интензивно лечение и то за възрастни хора.  Нашият поглед е насочен към хора над 18 години, с работа, със семейства все още или са на ръба, хора, които осъзнават, че имат проблем и търсят помощ, каза за БНР Светлана Йорданова, управител на Фондация „ЗА ЕДИН ЧИСТ ЖИВОТ“ и бивш зам.-министър на здравеопазването.

„Досега всички модели и начин лечение в нашето здравеопазване не им предлагаха такъв тип услуга като интензивна психотерапия. Ние сме първи, които го правим и то по световно признат модел. Обучихме 10 психотерапевта, като те постоянно надграждат, защото този модел е много адаптивен, не само към разновидностите и комбинациите на зависимостите, но и към новите неща, които се случват.

Затова от МЗ очакваме да се запознаят с терапиите и ако трябва да ни съдействат в обучението на още терапевти, каза още Светлана Йорданова.

Фондацията поддържа безплатна телефонна линия за зависими и техните близки, както има и канали в социалните мрежи, като нашият извод от тази комуникация е, че хората не знаят как да постъпят, когато осъзнаят, че имат проблем, допълни Йорданова. По телефона безплатно им правим диагностика на кой етап от зависимостта са, а също и да им разясним какви възможности има пред тях. Имаме много българи, живеещи в чужбина, които ни търсят.

Златният стандарт на терапията включва три стъпки – доброволно и мотивирано желание да се лекува, семейна терапия и поддържаща терапия, предвид това, че заболяването е хронично, рецидивиращо и прогресиращо, то не може да бъде излекувано, разказа още Йорданова.

Зависимостта може да мигрира – от хазарт към алкохол, от алкохол към хазарт, от хазарт към наркотици, лекарствена зависимост при алкохолиците. А лечението от лекарствената зависимост изисква много време и много усилие.

Човек трябва да се грижи за своето здраве през целия си живот, защото може 10 години да бъде чист, и в един момент, ако свали бариерите, може да се върне към зависимостта, и няма да почне от началото, а от там, където е спрял. Но когато близките питат каква гаранция има, че човек ще се излекува, това за поред път ни навежда на мисълта, че обществото ни не познава заболяването зависимост.

Има огромна стигма на самото заболяване. Има непознаването на това как работи заболяването, което води до някакви очаквания за бързо излекуване, които няма как да се сбъднат, поясни още Йорданова.

Първо се преминава през медикаментозното лечение от психиатрите, за да могат да преминат през абстинентния синдром, след това вече е психотерапията, някои от тях преминават детокса и през болнично заведение. Като след това е най-важна поддържащата терапия в групи по превенция на рецидив.

Моделът на лечението е в промяна в мисленето и промяната в начина на живот – осъзнаване на механизмите, поради които ти си в това заболяване и овладяване на своите емоции впоследствие и за в бъдеще, изтъкна още Светлана Йорданова.

„Много е важно също близките да оставят зависимия да носи последици за всяко едно свое действие, да реагират адекватно, за да може зависимият да се замисли. Обвиненията при зависим човек не работят също! Трябва да се поставят факти и да се казва – „Ти имаш нужда от помощ“, посочи тя.

„С всяка една година набъбва с поне 5-10 списък на новите зависимости сред младите хора. Една от тях е екранната зависимост, която децата придобиват от своите родители. Освен към райския газ, има най-различни комбинации от синтетичната дрога, даже има регионална зависимост.

Проблемът е, че в цялото това звено ни липсват родителитеРодителите изцяло оставят превенцията на употребата в ръцете на училището и държавата. Което не редно. 70 на сто ангажиментите във възпитанието на деца в ученическа възраст е задължение на родителите. А в по-голямата си част те абдикират! Децата откликват по-лесно в това да се включат в превантивни програми, но когато става въпрос родителите да бъдат активирани и да се включат, не е идвал нито един родител!

Неприятната истина е, че при едно дете, което употребява или има девиантно поведение, това са проблеми в семейството. Ние имаме програма с малолетни и непълнолетни, но много малко родители се съгласяват на пълноценна терапия. Без да си дават сметка, че зависимостта остава за цял живот и някой трябва да е до това дете! Тези деца се чувстват като изхвърлени на улицата! Не от страната на държавата, от семейството!, заяви още Йорданова.

„Ти трябва да бъдеш авторитет за собственото си дете. Няма нужда да да възпитаваш детето си, защото то винаги ще те гледа теб.

По темата за хазарта – въпреки, че регистрациите в интернет са за лица над 18 годишна възраст, ние работим с младежи, които са развили хазартна зависимост под 18 години.

За съжаление, хазартът е срамната тема не само в обществото ни, но и срамната тема в отношението на управляващите към тази тема. Имаме много гневни коментари получаваме в нашите социални мрежи по отношение на рекламата на хазарт. Няма как най-готините, най-известните ни спортисти да рекламират, че това е толкова хубаво да залагаш, и да не очакваш, че младите хора няма да отидат и да го направят?!

Имало отговорно залагане – какво значи отговорно? Затова има уклон на младите към залагане и през интернет, защото се рекламира най-лесният начин на печелене на пари, второ близките не си дават сметка, че когато 18 годишен започва да тегли бързи кредити, а те започват да му погасяват задълженията, всеки следващ кредит ще е все по-голям, докато не се стигне до там да си разпродадат имуществото.

И такъв млад човек идва на консултация и обяснява – „Аз нямам никакъв проблем, единственият ми проблем е, че родителите ми отказват, да ми дадат пари, да погася кредита! Аз трябва спешно да погася кредита! Аз други проблеми нямам! Обяснете им го! Аз тук следя тенденциите, аз ще спечеля, аз ще им ги върна тези пари!

Да накараш един човек да проумее докъде още може да си „копае дъното“, е много по-лесно през неговите близки! Ако близките се оттеглят, ако те не разберат, че първото погасяване на кредита е задълбочаване на неговото заболяване, цифрите, които споделят близките за погасяване на огромни кредити на своите младежи, аз се чудя откъде средностатистически семейства намират такива суми?! Това са хвърлени пари не само на вятъра, но и в ущърб на здравето на своето дете.

А при него започват и комбинираните зависимости – за да може да играе 24 часа, проиграл е, той не може да заспи, напива се, така започват комбинираните зависимости. И тази стигма, срамът да признаеш, че близкият ти човек е зависим, и от срам голяма част от близките, и от самите зависими, предпочитат да приключат живота си скоропостижно…

Този проблем е и при децата, и при 60 годишни хора…с хазартна зависимост, сподели още Йорданова.

Йорданова изтъкна още едни проблем – липсата на държавни средства за лечение на зависимостите.

„Преди 2019 г. имаше инициатива от моя страна заедно с Министерство на правосъдието да има задължително лечение на лица, които след употребата на алкохол или наркотични вещества са извършили не тежки правонарушения, убийство на пътя, но ако един младеж са го спрели втори път на пътя след употреба на кокаин – той е зависим – никаква пробация или условна присъда при него няма свършат работа – той трябва да бъде лекуван.

Така или с решението на Прокуратурата или от съда да бъде задължен да премине през лечение. Но за съжаление от правосъдната система нито един човек не се съгласи с нас, че девиантното поведение на човек, който е зависим, е част от симптомите. Че това е болест и като част от превенцията на правонарушенията и последващи престъпления, трябва да се приложи това задължително лечение.

Почувствах се все едно съм в аборигенска държава…, каза още Светлана Йорданова.

Когато обществото ни узрее, че зависимостите са заболявания, тогава и държавата ще започне да отпуска средства за лечение на зависимостите.

Хубава мярка е да се отнема автомобила на зависим, причинил ПТП, правонарушение. Но човек, който е зависим и не може да работи или да живее без употреба, тази мярка няма да сработи. И в един следващ момент той ще извърши много по-тежко нарушение или престъпление. И тогава ще бъде късно…

Само в нашата държава се счита, че да си зависим, това е избор. Във всички останали държави зависимостта е заболяване.

В Полша например и в други страни от Северна и Централна Европа този тип терапия се поема от здравните фондове. В САЩ се прилага и като санкция след социално нежелателно поведение – на разноски на държавата. У нас няма средства за това. Министерство на финансите категорично не позволява на Министерство на здравеопазването да се отделят във Фонд един% или друг процент от акцизите от алкохола и цигарите за здравната система. Това е един мъртвороден член 53 в Закона за здравето, така е и към днешна дата, категорична е Светлана Йорданова.

Към днешна дата дори един процент не е събран, а вече сигурно става дума за 50 – 80 млн. лв. годишно…МФ няма никога да се съгласи да се отделят за лечение на зависими при това ниво на ниски пенсии и майчинство, смята още Светлана Йорданова.

Във връзка с провеждано от Националния център за обществено здраве и анализи проучване и анализ на дейности и услуги, които да се включат в Плана за изпълнение на Стратегията за борба с наркотиците 2025/2029, от фондация „За един чист живот“ предоставят на Министерството на здравеопазването информация относно Програма за интензивна психотерапия на зависими към наркотици, алкохол, хазарт и комбинирани зависимости „ЧИСТ ЖИВОТ“.

Екипът на Фондация „ЗА ЕДИН ЧИСТ ЖИВОТ“ работи с високо квалифицирани и обучени по модел „Минесота“ български психотерапевти под супервизия на Полска асоциация за превенция на наркоманиите, работещи по този модел повече от 30 години. От близо 2 години моделът успешно се прилага и в България, като до края на 2023 г. повече от 160 зависими са преминали през интензивни курсове психотерапия. Фондация „ЗА ЕДИН ЧИСТ ЖИВОТ“ поддържа безплатна телефонна линия за зависими и техните близки, която цели да дава информация относно зависимостта като заболяване и начините за лечението й. Важен аспект от дейността е интензивната терапия по програма „Минесота Джуниър“, акцентираща върху работата с малолетни и непълнолетни употребяващи и с техните семейства – „Минесота Джуниър“.

Светлана Йорданова е  основател и управител на Фондация „ЗА ЕДИН ЧИСТ ЖИВОТ“. Повече от 20 години работи в областта на превенцията и лечението на зависими. През периода 2015 – 2017 г. е секретар на Националния съвет по наркотични вещества, а за периода 2017-2021 г. беше заместник – министър на здравеопазването.

Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

https://bnr.bg/