26.04.2024

Отдръпването на Газпром от европейския пазар отвори огромен енергиен вакуум, в който се настаниха светкавично американските производители на шистов газ. Неочакваната възможност да завладеят Европа без руска конкуренция, предизвика струпване на танкери пред терминала във „Freeport“ на юг от „Houston“. Подобно на „Златната треска“, описана от Джек Лондон, нова треска, този път „газова“, разбуни духовете за печалба, независимо от рисковете свързани с добиването и транспорта на новото гориво. И както „бързата кучка – слепи ги ражда“, един от терминалите се подпали, следствие на експлозия.

Причината не е ясна и до днес. Жертви няма, но станцията за регазификация бе затворена за три седмици. Капацитета за износ на САЩ намаля между 17 и 20%. На европейския пазар настъпи паника и цените литнаха нагоре. Не е нужно да си Ванга, за да предскажеш, че доставките на газ произведен на 10 хиляди километра, никога няма да бъдат със 100% сигурни.

Един проблем, никога не идва сам! Аварията в „Houston“ събуди съвестта на политици и граждански организации, чиято първа грижа не са парите. Най-важният резултат от аварията със шистовия газ е доклада от 61 страници на Джон Кери – специален делегат на Джо Байдън, натоварен с въпросите за климатичните промени. Пред конгреса на САЩ, Кери разобличи алчността на Chevron и Exxon Mobil, които използват войната в Украйна за да разработят нови находища на шистов газ. В противоречие с геополитическите амбиции на Джо Байдън, той опроверга „адвокатите“ на добива на газ чрез „Хидравличен фракинг“ с цифри. Какво показват те? Те показват, че дълбокото дупчене на земните пластове освобождава голямо количество вредни емисии на метан, или въглероден диоксид CO2. Неговите частици се разпространяват в атмосферата и образуват парников похлупак, който предизвиква всеобщото затопляне. Метана от фракинга може да бъде 80 пъти по-вреден от добива на петрол и природен газ. Джон Кери открито обвини частните интереси, които са се юрнали за печалби, без да мислят за последиците, които цялото човечество ще плаща.

Многобройни лаборатории, организации и научни работници подкрепиха позицията на Джон Кери. Един от най-авторитетните специалисти в областта на енергетиката – Laurent Horvath предупреди обществото, „Не приемайте да ви налагат какво и как да мислите, а да кажат какво точно правят! Само след това изградете вашето собствено мнение.“

Божидар Чеков