04.05.2024

ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПОВЛЕЧЕН БАЙДЪН ОТ ЗЕЛЕНСКИ?

Над Украйна надвисват нови кървави облаци. В събота САЩ одобриха 61 милиарда долара помощ за Киев и първите доставки на оръжейни системи и боеприпаси тръгват тези дни. Естествено, руснаците ще гледат да осуетят придвижването им до местата за разполагане като поразят невралгичните транспортни и комуникационни артерии в Украйна. Та, чакат ни дни на жестоки бомбардировки. Над Украйна, засега.

Как се стигна дотук? Демократите в САЩ се опасяваха, че предвидимият крах на Зеленски ще повлече Байдън надолу през ноември. До такава степен американският президент се беше обвързал с киевския режим. Решиха да се дръпнат от Украйна, като прехвърлят грижите за киевския режим на Брюксел. Така хем няма да плащат, хем Байдън няма да е пряко свързван със съдбата на Зеленски. Старата Европа обаче се оказа негодна да осигури исканата от Киев военна и финансова помощ. При всичките ѝ заклинания за солидарност с Украйна, тя си остава заклет егоист и скъперник, който никога не дава повече от това, което прибира. И Зеленски взе да губи с критични темпове. САЩ видяха, че Европа е безпомощна, събитията в Украйна се развиват по-зле отколкото си представяха и решиха да поправят грешката си.

Ще успее ли американската помощ да закрепи киевския режим? Глупаво е да се каже Да или Не, толкова сложни и непредвидими са ходовете, които предстоят от двете страни. Картината засега е следната : през последните месеци Киев понесе тежки за̀губи на жива сила и стопанска и военна инфраструктура. Военната логика предполага масирани руски удари по украински пристанища, летища, гари и транспортни артерии, за да се затрудни разполагането на американските въоръжения. Няколко пъти в предаването е ставало дума – Русия не може да загуби война. Тя може да бъде предадена отвътре, но не и победена при военни действия. Дори да почне да губи при конвенционалната конфронтация, тя ще извади железния аргумент – ядрената си бойна мощ. И противникът ѝ ще трябва да се съобрази.

Така че изходът в Украйна е предрешен, само времето за достигането му се удължава. Решението на Конгреса ще доведе до хиляди нови жертви и разрушения от двете страни. Руснаците ще бият, противниците им ще отвръщат. Руско-американските отношения ще стигнат точката на скъсване. Светът ще стане много по-нервен и напрегнат. И така до изборите ноември или до някоя внезапна развръзка, която да ни изненада през това време.

( Из предаването “ Не се страхувай” с Васил Василев, излъчено на 22 април 2024 г. по Евроком )