15.04.2024

В жилищния комплекс „Глория палас“ на бившия Дипломатическия клуб е разстрелян Мартин Божанов – Нотариуса.

Убийството е станало до колата му в присъствието на неговата 68 год. майка, жена му, 4-годишно дете и бебе. Разстрелът е бил извършен от няколко маскирани човека, които веднага след изстрелите отпрашили с кола. Контролният е бил в главата – работили са професионалисти.

Нотариуса навремето – през 2008 г. беше първият клиент на Комисията за конфискация на незаконни богатства (комисия Кушлев) Комисията му отнема 430 000 лева, след като той е осъден за измама с имоти. Бил е забъркан в кражбата на над 200 апартамента и къщи в столицата.

Бошлаф работи. Прикритие за истинското.

Името му бе споменато и от Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата (моя бел.: и най-висши политици) на клиентела, плащаща щедро за решаване на проблемите им или подложена на шантаж. Ставаше дума за рекет над бизнесмена Веселин Денков и прочутата миска Ивайла Бакалова, тогава живееща с него.

.

Според мен тези контакти са основната причина за убийството.

(откъс от един от фонозаписите по онова разследване за рекет)

– Вие сте сигурни, че можете да го свършите?

– Да! Детайли и подробности няма да ти кажем.

– А вие си говорите лично с… ?

– Ние не познаваме никой. Говорим си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.

– Така, това теб с кого говорим, не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

Въобще възможността за нови санкции по закона Магнитски предизвиква у нас бърза чистка на хора, които биха могли да пропеят за най-високи етажи на властта.

Григор Лилов