26.04.2024

Половин година по-късно е нужна известна равносметка.
Но преди това искам за пореден път да кажа главното – всеки геополитически анализ, независимо от авторитета, който не се основава на бъдещето, е неточен и неверен. Под бъдещето имам предвид следното – в близко и далечно бъдеще Русия и славянството ще растат напред, нагоре и ще увеличават своите плодове, Западът и капитализмът ще залязват, някои части ще загинат, ще се разпаднат съюзи и държави. Ще се смени изцяло моделът на политически и икономическия живот на Земята.
Без тази основа, за пореден път го казвам, всякакви прогнози са лишени от успех.

Много са темите, които обхващат ситуацията в света, чиито най-активен фокус в момента е така наречената война в Украйна.
Не може да се обхванат всичките, въпреки че съм убедена, че умните хора вече изследват всички теми. Затова аз ще представя главните.

На военно ниво.
Напълно ясни са причините за така нареченото забавяне на руския успех в Украйна.
Дали наистина ръководството на Русия е очаквало бърз резултат или не, това абсолютно никой не знае със сигурност. Затова пререкания по този въпрос при липса на реалните истински данни са излишни. Факт е бавното, но необратимо постигане на военните цели на Русия в Източна Украйна. Много бавно става поради един куп предвидими и непредвидими обстоятелства и поради пряката намеса на Запада. Да, това е един факт – намесата на Запада с оръжия за Украйна, включително България, доведе до забавяне на руския успех. В същото време аз предлагам да се гледа и така нареченото украинско контранастъпление, което трябваше да започне през май, след това през юли, сега е насрочено за всеки момент.
Информацията от фронта, както и от дверите на разузнаването, всички мнения колко дълбок е разкола и непрофесионалността на руските служби, както и твърденията, че именно руските служби объркали Путин, аз оставям без коментар именно поради ясното съзнание, че в момента никой не може да огледа цялата картина. Още повече, че процесите са в динамична фаза и се менят всеки ден.

Ще чакаме в бъдеще да огледаме какво се е случило. Едно знам със сигурност. В Русия действат едновременно четири държавни доктрини, които имат четири посоки на движение и балансирането между тях, както и превеждането на кораба през супер опасни места, само един човек има, който постига резултат в тази задача. Никой друг. Дали резултатът е добър или лош, друг въпрос.

Икономически.
Икономически и Русия и Западът преживяват кардинална промяна. Която ще засегне бъдещето им, както и бъдещето на сателитите им. Тази промяна тръгна реално да се случва сега, но тя се подготвя дълго време и никога няма да се върне стария модел. Освен това икономическите промени тепърва ще се разгръщат в следващите пет години. Говорим за смяна на икономическия модел на живот. Ако някой си мисли, че може с лека ръка да анализира този колосален планетарен процес, моля. Аз не смея. Само наблюдавам и отчитам една след друга промените.
А те са. За Запада задълбочаване на икономическата криза и вследствие социални промени. Разпадане на доларовата система, тя ще загине. Прегрупиране на световните икономически центрове, умиране на стари и създаване на нови. Включително предстои оформяне на нов модел икономически отношения, които ще се основават на нови геополитически реалности. Но това е изключително труден процес, който ще отнеме няколко десетилетия, ако не и цяло столетие. Основното е, че досегашната система свършва.

Русия изживява може би най-мащабната икономическа революция в историята си, трансформирайки цялата си икономическа идеология, която я е движила 100 години, а това са цели 3 икономически системи, които тя създаде – болшевишката, съветската и глобалистката. Сега се образува нова, която ще стъпи върху руните на тези трите.
Западът от своя страна не може да задържи нищо от това, което държеше хиляда години.

Социално.
Абсурдно е продължаването на глобалната безпринципност!
Предстоят дезинтеграционни процеси в САЩ, ЕС и Великобритания, а от там всички райони по веригата им. Социално в момента Западът е на прага на събитията, които преживя Русия в 1917- година, като тук годината е метафора, защото това, което мъчи западната система, аз не го отъждествявам с болшевизма на Ленин и Троцки, както правят всички.
По тази тема разпадът на глобалната корпоративна световна мрежа е в толкова напреднала фаза, че още тази година ще видим събития.

Политическия модел.
Предстоят времена на втвърдяване на управлението навсякъде. Причината е в обратната тяга, която глобалистите създадоха. Прекаленият див либерализъм, който с уродливостта си надмина Нерон, ще доведе до другата крайност – супернационализиране на обществата, някъде до крайност. Но и тук искам да кажа, че в този век национализмът има други параметри от познатия в миналия век. Изобщо всички идеологеми, всички представи кое какво е, се променят напълно.

Украйна.
Моята прогноза е същата като преди година. Украйна ще изчезне от картата на света и ще бъде поделена между съседите си. Впрочем вече войната тече в подготовката на такава подялба.
Единственият наистина неясен и интересен с неизвестността си въпрос е как ще се разреши задачата Западна Украйна. Но това е тема на друг пост.

Геополитически.
Влиянието на САЩ намалява и се свива.
Влиянието на Англия нараства, като изрично подчертавам, че то се дължи не на естествени причини, а на изкуствен опит на Великобритания да усили своето световно значение, което тя прави опирайки се на старите си лаври и е много смешно това. Тя си мисли, че векът е 19 ти, не разбира, че е 21 ви. Но ще разбере.

Единственият геополитически план, който работи в Европа в момента е Триморието. Който се оказа част от плана на Англия „Новата Ханза“, който план се опира на старата колониална английска стратегия. Тук прогноза нужда ли е? С каруцата на дядо си на състезание за Формула 1?
Триморието ще завърши толкова безславно, колкото славно започна с една уговорка – не е ясно какво ще се развие в близко бъдеще в отношенията между Русия, Полша и Германия. Там е един от двата суперключа на близкото бъдеще. Другият е цяла Азия.

Азия.
Бъдещето.
Там ще се развива бъдещето. Европа вече е периферия на бъдещето.

Това са основните маркери. За шест месеца, благодарение на войната в Украйна, се оголиха невидимите досега неща, както се оголиха камъните на глада в Германия. Светът е в началото на огромни промени и адаптацията е задължителна.

Анастасия Гешева