20.05.2024

Танкерът „Авенка“ е превозил 30 000 тона азотни торове от Новоросийск до Норфолк, САЩ, 6 декември, 2023 г.

Корабни данни показват регулярни пътувания на кораби от Русия до САЩ. На 6 декември танкерът „Авенка“ пристигна в американското пристанище Норфолк, където се намира базата на Военноморските сили на САЩ.

Танкерът с товар от Новоросийск е плавателен съд за транспортиране на петролни продукти и би могъл да пренесе до 50 хиляди тона гориво. Проверка в международната база данни за търговия Import Genius показва, танкерът „Авенка“ е доставил 30 хиляди тона азотни торове (амониев нитрат и карбамид) в Норфолк на 6 декември.

В документите се казва, че американската Eurochem North America е получила товара от JSC Azot, руски завод в Новомосковс, Тулска област.

Пътуванията на танкера от Русия до САЩ са регулярни. Например, през ноември Eurochem North America е получила два товара от 24 000 тона, а през октомври, три – от 82 000 тона.

В същото време Eurochem North America не е единственият вносител на руски торове в САЩ. В същия ден, когато танкерът „Авенка“ пристига в Норфолк, друг кораб с 11 000 тона торове акустира в пристанище в Ню Орлиънс.

Товарът е от Санкт Петербург, а вносител в САЩ е E.C.O. Fertilizers.От януари до юли 2023 г. американските компании са увеличили вноса на руски торове до рекордните 944 милиона долара, а Русия стана вторият по големина доставчик за САЩ след Канада, според данни, цитирани от „Комерсант“.

Вашингтон показа отношението си към вноса на руски торове още през март 2022 г., когато Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ освободи минералните торове от санкции и ги включи в списъка на стоките от първа необходимост.

Освен това американският регулатор отхвърли искането на местните производители за въвеждане на антидъмпингови мита върху торовете от Русия.

Автор:Обективно

Снимка: VesselFinder