04.05.2024

Създаването на емоционален резонанс е главна задача на пропагандистите

В медиите се предпочита да не се лъже, а само да се скрие „излишната“ истина

Информационно-психологическата война (ИПВ) с периоди на спадове и ускорения се води непрекъснато от Първата световна война (ПСВ) досега. Представлява система от мероприятия, целящи постигането на решаващо преимущество в информационната област от една или няколко  обединени страни.

Днес се води на наш терен главно срещу Русия и от нейна страна срещу нас. За начало се поднови тъповато дуднене на ранноседесарски заклинания с нови буфосинхронисти. Като „комунизмът си отива“, „комунягите и ченгетата окрадоха държавата“, „Западът ще ни спаси/помогне“, „комунизмът и фашизмът са едно и също“. Вече „кой не скача е рашист/путинист“.

Все същите соросоидщини. Проф. Огнян Минчев: „Имаме нов пореден конфуз на тема демократичен политик с наследство от бившата ДС… Ще продължава и конфузът на примесеното с настоящето политическо наследство от миналото… Време е да приключим битката за комунистическото наследство, за наследството на посткомунистическия преход“.

Това е важното днес за асистента в катедра „Научен комунизъм“ на СУ „Климент Охридски“. Борбата срещу нещо, което го няма в действителността, цели отклоняването на вниманието от важните проблеми. Заглавичкването като манипулация.

След 1945 г. ИПВ придоби характера на световна, сега е във фаза на силно ускорение. Включени са не само военни структури, а също правителствени организации, индустриални, търговски, медиини. В информационното противодействие под разни форми без да го осъзнава дори е включен всеки военен или цивилен гражданин, всеки възрастен индивид.

Война буквално на всеки срещу всеки. В интерес на националната сигурност на своята страна и за осигуряване на информационно превъзходство над противниковата. Води се както в хода на бойни операции, така и в мирно време и кризисни ситуации без официално обявяване на война. Няма за ИПВ никакви международни правни или морални норми.

В Университета на националната отбрана на САЩ се посочват следните нейни форми: психологическа, с използване на разузнавателни средства, радиоелектронна, кибернетическа и борба с хакерите.

В частност психологическата война  предполага мероприятия, целящи  психологическа обработка на населението, идеологическа диверсия и дезинформация,  изкривяване на информацията към властовите фактори, разпространяване на слухове, поддържане на изгодно за властта обществено мнение, разпространяване на лъжливи призиви към масови демонстрации.

Към началото на века във военното министерство и разузнавателната общност в САЩ се приключи разработката на информационно оръжие. Касае се за пакет от средства и методи за придобиване, изкривяване или унищожаване на информация, ограничаване или прекъсване на достъпа до нея, увреждане работата или унищожаванена комуникационни и компютърни мрежи на противника.

През 2003 г. с гриф „Секретно“ в САЩ воденето на информационната война се издига на по-високо ниво. Появява се новата концепция full-time&full-spectrum information operations (FTFSIO) или „тотална информационна война“.

Пример за пропаганда намираме още в преамбюла на Законите на Хамурапи от 18 в. пр. н. е. гръмко се обявява, че „тези закони се създават, за да защитават слабите от силните и са в интерес на бедните слоеве от населението.“ Бедните ги приели възторжено. Било е обаче точно обратното – предписанията в този Вавилонски кодекс са били основно в полза на богатите люде.

Започнала някак несериозно, ПСВ върви бавно, тежко, с много загуби по фронтовете и в тила. Наложило се воюващите страни да мобилизират войската за окопни битки и да  консолидират цялото общество като заглаждат разслоението в него. Тогава са се появили първите плакати, стихчета и агитационни брошурки, с разпространяването на идеите в тях се заели вестниците.

Появяват се фигурите на Водача, на Фюрера и Отеца на народите. По това време Зигмунд Фройд пише, че в своя водач хората в несъзнателното си възприемат като баща и се привързват либидинозно със сходни чувства помежду си съвсем като братя. Поради това в тълпата или в обществото човекът се чувства по-защитен и по-малко отговорен за личните си действия.

Което подрива рационалната защита и освобождава несъзнателните емоции. Пропагандистите знаят за тези свойства на човешката психика. Създаването на емоционален резонанс е главна тяхна задача при повечето информационни съобщения и шоу програми. Може да се види в интонациите на радио- и телеводещите при четенето на различни информации за събития по света и у нас.

След ВСВ и особено през студената война пропагандата трайно навлиза в арсенала за влияние върху масите по света и особено в периода на тоталитарните режими. Не отстъпва тя и в условията на т. нар. демокрация, наред с нея се появява и контрапропагандата.

Бившият конституционен съдия и депутат във Великото Народно събрание Георги Марков пише днес за „свирепата цензура в двете телевизии на Сорос у нас – Би Ти Ви и НОВА“. В медиите се предпочита да не се лъже, а да се скрие „излишната“ истина. Вижда се в подреждането на сюжетите в новините, например.

Положителните съобщения може да се подадат между две отрицателни. Или между отрицателно предисловие и отрицателно заключение. Уж всичко е нормално, обективността е спазена, но ефектът от „ненужната“ информация е отслабен. Техниката е известна като „отровния сандвич“.

Обратното е „захаросан сандвич“ – излишното отрицателно се поставя между два сладкиша. Днес се използва активно при посещението на Зеленски у нас. Че да внушат на българите, че ще „помагаме на Украйна колкото, с каквото и докогато има нужда.“ И да вярваме на приписването  на Русия всяко престъпление, извършено от въоръжените сили на Украйна.

Кампанията „Тръмп е руски агент“ доведе до рязко ускоряване и задълбочаване на цензурата в САЩ, а оттам и в страните от НАТО и ЕС. Сега тръгва процес на още по-голяма репресия. Франция пламти, заплахата е за гражданска война. Да припомним как след един футболен мач  марокански мигранти бесняха и подпалиха Брюксел.

Вижда се подготовка за забраняването на националистически партии в ЕС. Тръгна срещу “Алтернатива за Германия“, забелязва се подготовка и за удари срещу „Възраждане“ у нас. Готвят се закони за „борба срещу дезинформацията“, чрез които се цели налагане  още по-свирепа цензура.

И срещу говорещите истината да се хвърли овладянато от Сорос правосъдие и настървените за неолиберален тоталитаризъм мултикултита и джендър активисти.

Апостол Павел в едно свое послание учи: „Не се преклонявайте пред чуждия хомот с неверниците, защото не бива общуване на праведници с беззаконието! Затова излезте от тяхната среда и се отделете!“

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg