30.03.2023

Киев. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожия в Южна Украйна беше изключена от електрическата мрежа, съобщи украинският ядрен оператор „Енергоатом“ в четвъртък, предупреждавайки, че това създава риск за безопасността, пише европейската редакция на Politico.

„Действията на нашествениците доведоха до пълното изключване на АЕЦ от електрическата мрежа — за първи път в историята на централата“, се казва в изявлението на компанията.

Електроцентралата, която има шест реактора, два от които работят, беше превзета от руските войски през март, но ежедневната й работа остава под контрола на украинския персонал.

Украинската енергийна компания съобши, че пожарите в депата за пепел близо до електроцентралата на два пъти са прекъснали последния електропровод, свързващ съоръжението с украинската мрежа. Той добави, че три други преносни линии „са били повредени по време на руски обстрел по-рано“.

Въпреки това назначеният от Русия областен управител заяви: „В момента електроснабдяването на всички градове и области на Запорожка област е възстановено“ от централата след по-ранни прекъсвания, съобщи CNN.

Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, каза пред France 24 по-рано в четвъртък: „Ако имате прекъснато външно захранване на централата и по този начин захранването на охладителната система на реакторите, тогава може много, много скоро да попаднете в място, където не искате да бъдете“ и това потенциално може да „доведе до ядрена авария“.

Гроси добави, че все още преговаря за условията на мисия за безопасност на МААЕ в Запорожие и се надява да отиде там „до дни“.

Превод и редакция: Иван Христов

Информационна агенция „Фокус“